Jim Geduld: Interventies worden vandaag de dag ook ingezet bij eetstoornissen!

Jim geduld verteld over eetstoornissen en andere verslavingen www.isapower.nl - Check Experts talk

Jim Geduld in Expert Talk

Jim Geduld vertrok op 20 April 2005 naar een kliniek in Schotland om af te kicken van zijn alcohol- en cocaïne verslaving. Geduld had deze verslaving toen bijna 18 jaar. De schaamte die zijn verslaving met zich meebracht weerhield hem lang zijn probleem te erkennen en hulp te zoeken. Toen Jim werd ontslagen bij de soap Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), zijn vriendin bij hem wegging, hij zijn dochter niet meer mocht zien en zijn familie hem confronteerde met een interventie realiseerde hij zich dat hij dat hij in actie moest komen. Hij besefte dat hij alles kapot had gemaakt dat hem lief was. De gedachte dat zijn dochter zonder vader zou opgroeien, maakte dat de ex-soapie zich zes maanden liet opnemen in een afkick kliniek, vrijwillig.  

Over de vreetbuistoornis 'Binge Eating Disorder' (BED) wordt vaak gezegd dat het een verslaving is. Maar kunnen we dat van Boulimia Nervosa en Anorexia Nervosa ook zeggen? Ik ging op onderzoek uit en vroeg het verslaving Expert en Interventionist Jim Geduld. 

Toen Jim na zes maanden afkicken terug kwam in Nederland voelde hij zich herboren. 
Jim: "Het leek wel alsof ik heel de wereld aan kon. De emotionele en spirituele leegte die ik zo lang had gevoeld was weg" 

Waar diende jouw verslaving voor en waarom had je die nodig? 

Jim: "Ik denk niet dat mensen een verslaving nodig hebben. Mensen vertonen zelf saboterend gedrag omdat ze bang zijn. Ze hebben angsten. Bijvoorbeeld de angst om groot en succesvol te zijn, de angst om te falen, de angst om niet goed genoeg te zijn. De angst die ik sterk had, namelijk een slechte vader te zijn, heeft mij lange tijd achtervolgd. Deze angsten leverden zoveel spanning op dat ik steeds meer alcohol en cocaïne ging gebruiken. Ik had vrienden die mijn gedrag en verslavingen in stand hielden en ik bleef uit de buurt van mijn échte vrienden én familie. Lange tijd durfde ik de confrontatie niet aan te gaan mete mijn échte vrienden en familie. 

Bekijk het video interview met Jim Geduld 

Doorbreek de vicieuze cirkel

Eerder sprak ik met emeritus hoogleraar in de neurobiologie Dick Swaab over hersenziektes. Zo gaf Dick Swaab aan dat alle mensen geboren worden met een verslavingscomponent in het brein. Dat betekent dat sommige mensen verslavingsgevoeliger zijn. Deze groep mensen hebben veel moeite de vicieuze cirkel te doorbreken, maar onmogelijk is het zeker niet!

"Ik geloof niet dat je 100 procent kunt genezen,
maar ik geloof wel dat je 100 procent kunt herstellen" 

– Jim Geduld

Een verslaving is zeer hardnekkig. Vergelijk het met een kankergezwel, dat moet je het rigoureus verwijderen. Met name in het begin van je herstel moet je jezelf niet in de verleiding brengen. Iemand met hooikoorts vermijd het om in een hooiberg te slapen en iemand die net de afkickkliniek vanwege een alcoholverslaving uitkomt doet zichzelf een groot plezier niet meteen een café te bezoeken. 

Hoe zit dat tien jaar na het afkicken? Ben je dan weerbaar en sterk genoeg de verleiding te weerstaan? 

Jim: "Ik heb mezelf geconditioneerd en ben mentaal zo sterk geworden dat ik deze verleiding zelf niet meer heb. Ik koop zelfs wijn voor vrienden en familie als ik bij hen op bezoek ga en ga dineren." 

Hoe kun je een verslaving rigoureus verwijderen?

En wat betekent dat voor mensen met een eetprobleem of eetstoornis vraag ik me af? Hoe kun je dit gezwel rigoureus verwijderen? Zouden mensen met Binge eating Disorder (BED) dan nooit meer snoep meer in huis moeten halen? Moeten mensen met Anorexia Nervosa hun weegschaal de deur uit doen? En moeten mensen met Boulimia Nervosa hun laxeerpillen weggooien en hun sportschoenen bovenop de kast zetten en nooit meer gaan hardlopen? Dat lijkt me iets té rigoureus. Je kunt dan wel stoppen met een drugs en alcohol, maar stoppen met eten kun je niet doen! Eten is een primaire levensbehoefte.

Je kunt de omgeving natuurlijk veranderen en de verleiding tot obsessieve verslavend gedrag overgaan proberen te voorkomen, maar wat doe je dan met al die gedachten in je hoofd? Wat doe je met die impulsen en die stemmetjes in je hoofd?

EN HEEFT JOU GELIEFDE KIND,VRIEND(IN) OF PARTNER EEN BOOST VOL MOTIVATIE NODIG? MEER WETEN OVER DE ISA POWER EETSTOORNIS INTERVENTIES? 

Jim vertelde over de warmte en de verbinding die hij voelde toen hij lotgenoten leerde kennen. Deze mensen hebben hem geholpen, gespiegeld en op sommige momenten gepusht. Eindelijk, na 6 maanden intensieve hulp kon Jim weer naar huis. In Schotland leerde hij open en kwetsbaar zijn en ging hij meer en meer van zichzelf houden. 

Jm Geduld en Isabelle Plasmeijer over verslavingen:  http://www.isapower.nl/experts-talk-een-kijk-op-eetstoornissen-vanuit-de-experts-gezien/2015/1/26/doorbraken-realiseren-met-interventionist-jim-geduld

Waarom zijn interventies zo succesvol? 

Jim: "Het is heel erg belangrijk om het hele systeem (familie en vrienden) te betrekken in iemands herstel. Want wanneer je een rotte (zieke) appel uit de fruitmand haalt en weer beter maakt, dan kun je de appel niet zo maar terugleggen in de fruitmand. De fruitmand was immers besmet geraakt door de rotte appel. Je moet de hele fruitmand schoonmaken voordat je het opgeknapte appeltje terugzet in de fruitmand". 

HEEFT JOU GELIEFDE KIND,VRIEND(IN) OF PARTNER EEN BOOST VOL MOTIVATIE NODIG? MEER WETEN OVER DE ISA POWER EETSTOORNIS INTERVENTIES?