Dawn Watson & Free a girl * boek "My Journey Back Home"

Dawn Watson leerde ik in 2015 kennen tijdens het event van Tony Robbins in Florida. Het welbekende "Date with Destiny" event waar destijds iets meer dan 5000 mensen aan deelnamen. 

Daar ontmoet ik Dawn Watson, ook bekend van de film "I am not your Guru", te zien op Netflix. Zij verteld daar haar hartverscheurende verhaal. Jarenlang is zij seksueel misbruikt geweest. Zij groeide op in een sekte genaamd COG "Children of God". 

Zij is het voorbeeld van hoe je van immense pijn jouw kracht maakt en jezelf terugvindt door vergevening. Dawn is een inspiratie voor iedereen die ooit te kampen heeft gehad met misbruik, in welke gradatie of vorm dan ook. In haar boek "My Journey Back Home" omschrijft zij de weg terug naar haar zelf.

Foto: Isabelle Plasmeijer & Dawn Watson

Foto: Isabelle Plasmeijer & Dawn Watson

Ook jij kan iets doen!

Begin 2018 is het Dawn Watson Institution een samenwerking gestart met Free A Girl. Free a Girl zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen. Zij zijn werkzaam in Bangladesh, Brazilië, India, Nederland, Nepal en Thailand. De afgelopen 9 jaar hebben zij rond de 4.199 meisjes bevrijd. 

Voor de mensen die meer willen weten of haar workshop, events en haar nieuwe boek 'My Journey Back Home' kijk dan op Dawn's website. 

Dawn Watson, you not only have been through physical pain, but also through spiritual suffering. You did not deserve that! The fact is, out of this painful experience, an unbelievable strenght was born - Tony Robbins

 

Wat vertelt jouw klacht jou?

Interview met Doktor Juriaan Galavazi
Expert Talk

Jouw klacht leren zien als kans

In dit persoonlijke interview met Doktor Juriaan Galavazi verteld hij hoe je jouw klacht kan zien als kans, hoe hij patienten helpt in zijn praktijk en wat je zelf kan doen als je worstelt met een eetstoornis. Ook verteld Doktor Galavazi hoe zijn burn out hem zelf wakker schudde, hij moest zijn leven rigoreus veranderen anders zou zijn klacht blijven bestaan. Doktor Juriaan kwam erachter dat het reguliere pad (en de reguliere zorg) hem niet verder kon helpen. Er volgde een weg van vallen en opstaan. 

- Juriaan Galavazi
"Je lijf is de perfecte thermometer. De richtingaanwijzer die jou precies vertelt waar je heen moet. Wat is de rol van jouw gedachten en gevoelens bij het ontstaan van fysieke klachten?"

Daar waar we met het hoofd geen “nee” meer kunnen zeggen, zal het lichaam het voor ons doen. Wanneer we dagelijks in patronen zitten die we eigenlijk niet meer willen, dan levert dat een continue spanning op. Als we dat steeds opzij blijven duwen met ons hoofd en er op die manier geen uiting aan geven, dan kan de spanning nog maar één kant op: naar binnen. Het lijf zal dan reageren, vaak met klachten als gevolg: moeheid, hoofdpijn, benauwdheid, hartkloppingen, slecht slapen, pijnklachten in spieren en gewrichten, huidproblemen… “Wat zou de klacht jou kunnen vertellen?” is dan een waardevolle vraag. Met andere woorden: waar zeg je nog steeds “ja”, terwijl je eigenlijk “nee” zou moeten zeggen? Het is een opening van de poort naar herstel.

En verder nog zijn kijk op eetstoornissen en waar je aandacht aan moet schenken tijdens je herstel. Een bijzonder en openhartig interview over hoe je lichaam en geest weer in balans kan krijgen. 

Meer weten over Doktor Juriaan Galavazi? Bezoek zijn website

Lopen topsporters een hoger risico op een eetstoornis?

Interview met Dr. Maarten Moen, sportarts NOC* NSF
Door: Isabelle Plasmeijer

Maarten Moen is als sportarts werkzaam als medische staf bij het NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie. Het doel van de medische staf, bestaande uit Cees-Rein van den Hoogenband (Chefarts NOC*NSF), Maartje ten Barge, Aafje Boerma en Maarten Moen, is de kwaliteit van de medische zorg voor topsporters zo goed mogelijk te maken.  

Innovatie en het leveren van steeds betere zorg aan topsporters is een speerpunt binnen NOC*NSF. Een van de dingen waar de medische staf zich mee bezig houdt is de preventie van eetstoornissen en de zorg van sporters die hiermee worstelen. “Een paar jaar geleden hebben we de oude richtlijnen voor eetstoornissen herschreven”, aldus Maarten Moen. Bij het schrijven van de nieuwe richtlijnen heeft het NOC*NSF experts van buitenaf ingeschakeld, waaronder Dr. Eric van Furth van de Ursula kliniek, Annemarie van Bellegem (AMC), Karin de Bruin (sportpsycholoog) en vele anderen.

Feiten en cijfers - sporters met eetstoornissen

Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de vrouwen en 8% van de mannen in de topsport een eetstoornis ontwikkelt. Dit is meer dan een verdubbeling als we kijken naar de niet topsporters, waar “slechts” 9% dames/meiden en 0,5% mannen/jongens die niet aan topsport doen een eetstoornis krijgen.
 

Eetstoornissen en topsporters

In welke sport komen eetstoornissen het meeste voor?

“Eetstoornissen komen met name voort bij de esthetische sporten zoals turnen. Maar ook in de gewichtsklasse sporten zoals judo en roeien komen eetstoornissen voor. Reden hiervoor is dat je een bepaald gewicht moet hebben, of op een gewicht moet komen. Ook bij schansspringers komen eetstoornissen voor. Belangrijk bij het schansspringen is dat je snel gaat en ver springt. En als je vijf kilo lichter bent dan ga kom je verder, dat is gewoon een feit. Hoe zwaarder, hoe sneller je bij de grond bent. Voor schansspringers is het erg logisch om te denken ‘hoe lichter hoe beter’, want dat is voor hun prestatie ook zo.”

Foto genomen in Rio: Olympische Spelen 2016

Foto genomen in Rio: Olympische Spelen 2016

Sport prestaties zijn afhankelijk van gewicht

  • Hoe ver gaan topsporters voor hun prestaties?
  • En hoe ga je daarmee om als begeleidend sportarts?

“Je bent een sporter omdat je wilt presteren. Dus presteren is belangrijk, maar dan wel met gezond blijven in het achterhoofd. Voor topsporters is sport hun vak, het is hun baan. Net zoals een verkoper ga je voor je verkoop. Als je werkt als salesmanager of verkoper word je ook afgerekend op je omzet. Je moet je target halen. Dus als het om presteren gaat moet je hier als topsportarts wel begrip voor kunnen hebben en tonen. Anders gaat een samenwerking echt niet werken. Het is begrijpelijk dat een schansspinger minder wilt wegen om verder te kunnen springen. Wanneer iemand teveel afvalt dan zal hij/zij ook vaker ziek worden. Dit zijn aanknopingspunten om een gesprek te beginnen. Want daarnaast loop je het risico een flinke trainingsachterstand op te lopen, en dan zullen je prestaties ook achteruit gaan.”

Topsporters sporten om te presteren

Is het willen presteren op dit hoog niveau wel gezond?

“Topsporters hebben een groot doorzettingsvermogen,  ijzeren discipline en halen soms hun mate van zelfwaarde uit hun sportprestaties. In dat opzicht lijken ze op de niet sporter met een eetstoornis. Het is belangrijk dat er naast al het harde trainen een goede balans is. Naast je carrière in de topsport moet je ook een leuk leven hebben.”

Alle topsporters letten vanzelfsprekend op hun dieet, maar bij enkele topsporters is er echter sprake van een afwijkend eetpatroon.

Eetstoornissen onder topsporters kunnen we scheiden in twee categoriën; 1. de psychisch gedreven eetstoornis en 2. de prestatie gedreven eetstoornis. Bij psychisch gedreven eetstoornissen liggen vaak onverwerkte emoties, lage zelfwaardering of trauma’s ten grondslag. Ook zien we dat deze personen afvallen, diëten of laxeren om andere redenen dan voor het verbeteren van hun sportprestaties. Bij een prestatie gedreven eetstoornis is er geen sprake van een psychisch probleem, maar is de sporter gedreven vanuit het verlangen om zo goed mogelijk te presteren. In het eerste geval zal iemand veel moeite hebben met het aanpassen van zijn eetpatroon, vaak zal de ware aard van het eetprobleem onderzocht moeten worden. Therapie is dan noodzakelijk. In het tweede geval zal de topsporter zijn eetpatroon makkelijker aanpassen als zijn sportprestaties onder zijn eetgedrag lijden. Hij zal na het behalen van een medaille ook veel gemakkelijker zijn strakke (eet)regime los kunnen laten.

Door: Isabelle Plasmeijer

Anouk Keizer over de (verwrongen) waarneming van het eigen lichaam

Veel mensen met eetstoornissen zijn erg ontevreden over hun lichaam en gewicht. Het kan zelfs zijn dat het beeld wat sommige over hun lichaam hebben verwrongen is. Hoe kan dat toch? Hoe kan iemand die extreem dun is zichzelf nog steeds dik vinden? 

Anouk Keizer, docent en onderzoekster aan de Universiteit Utrecht onderzocht het lichaamsbeeld van Anorexia patiënten. In haar onderzoek maakt zij o.a gebruik van een virtual reality bril. Deze bril laat de gebruiker het eigen lichaam op een geheel andere manier waarnemen. Als gebruiker lijkt het net alsof je in een computer spel bent belandt. Doordat mensen hun eigen lichaam waarnemen door deze virtual reality bril raakt het brein in de war. Op deze wijze wordt het brein beïnvloedt, of eigenlijk voor de gek gehouden. En zo kan een andere positievere waarneming over het eigen lichaam ontstaan. Anouk richt zich in haar onderzoek vooral op hoe het kan dat mensen zich dik voelen, maar in de realiteit extreem mager zijn.

Tot op de dag van vandaag is er nog geen oplossing of medicijn die deze discrapantie kan wegnemen. Daarom is onderzoek ook zo belangrijk, aldus Anouk Keizer. In het video interview verteld Anouk Keizer hoe het komt dat mensen met anorexia zich daadwerkelijk dikker voelen dan zij zijn.

Mocht jezelf worstelen met een eetstoornis en heb je vragen voor Anouk Keizer, mail dan naar: a.keizer@uu.nl of bezoek haar website www.anoukkeizer.com

Anouk doet regelmatig (online) onderzoeken waar mensen aan mee mogen doen.

Marnix Pauwels over zijn drugs en alcohol verslaving. Het leven brengt pijn, piekeren en plezier.

www.isapower.nl / Marnix Pauwels over het leven en zijn alcohol en drugsverslaving

"Het leven kan soms ongelooflijk KUT zijn" zei Marnix Pauwels in het interview met Isabelle Plasmeijer van ISA Power. Ongelijk kunnen we hem niet geven. We krijgen nu immers te maken met onzekerheid, teleurstelling, liefdesverdriet, andere ellende en ga zo maar door.

En wat nu als je de bodem van de put raakt, dood wilt en geen reden meer hebt om te leven? Het overkwam Marnix. Maar vanuit deze wanhoop kwam een levens veranderd inzicht "Ik hoef mijn gedachten niet te geloven!" wat een bevrijding dacht Marnix. En zo ontstond zijn weg naar herstel. Deze weg was niet makkelijk. Hij schreef er een boek over. In zijn boek VRIJ verteld Marnix vanuit eigen ervaring wat hem wel en ook vooral NIET geholpen heeft. 

Eerlijk, schaamteloos en zelfs een tikkeltje humoristisch neemt hij de lezer mee in zijn verhaal. Zijn levensreis die hem VRIJ maakte. Onderstaand video interview gaat over het leven, pijn, piekeren en plezier. 

Zijn boek VRIJ is een echte aanrader voor iedereen die te maken heeft met het leven. Voor iedereen dus. Dit boek is een verrijking in je boekenkast, ook voor mensen zonder verslaving. Te koop via WWW.BOL.COM

Marijke Helwegen had vroeger Anorexia

Bekend als de dame met botox! Marijke Helwegen laat graag een beetje aan zichzelf sleutelen om er jonger uit te blijven zien. Maar ook de binnenkant verzorgt ze vandaag de dag goed. Op 16e jarige leeftijd ontwikkelde Marijke een eetstoornis. Jaren stonden in het teken van uithongeren. Tijdens haar anorexia periode (over)leefde ze op Cola en drop. 

Toen ze rond de 40 kilo woog viel ze flauw op de keukenvloer. Haar ouders en broer waren in paniek. Marijke vond het heerlijk om dun te zijn. Ze was verdoofd en het echte leven schoot langs haar heen. Ze heeft zo'n 10 jaar vast gezeten in het web van de eetstoornis. 

Pas op 27e jarige leeftijd was ze weer VRIJ. Door haar hart te volgen en te gaan doen wat ze leuk vond en waar ze goed in was heeft ze haar eetstoornis overwonnen. In het interview wat Isabelle Plasmeijer met Marijke had vertelt ze openhartig over haar jeugd, de moeilijke relatie met haar moeder, het feit dat ze niet naar de HBS kon en ze had vriendinnetjes die haar negeerde. Haar pubertijd was alles behalve rooskleurig.

Michelle May MD over hoe je de vicieuze eetstoornis-cirkel doorbreekt.

Tijdens mijn trip naar Chigago in september 2015, waar ik het congres van ANAD bijwoonde, heb ik een zeer waardevol gesprek gehad met Michelle May MD gehad in Chigago.

Michelle May is in de eerste plaats dokter, zij studeerde medicijnen en heeft jaren gewerkt als doktor. Nu staat zij bekend als spreker en auteur. Ze gebruikt haar passie, inzichten uit haar eigen persoonlijke leven en haar professionele ervaringen om duizenden mensen te helpen om te eten waar ze van houden en te houden van het eten wat ze eten. Michelle May heeft zelf jarenlang allerlei diëten geprobeerd, maar tevergeefs. 
 
Ook Michelle ontdekte dat je er niet komt met wilskracht alleen. Nu strijd Michelle tegen alle diëten en wil ze het daarmee bekende jo-jo effect voorkomen. Zij ontwikkelde een benadering waarin je bewust bezig bent met je jezelf verzorgen, voedsel en beweging.


Deze krachtige en inspirerende vrouw is de bekroonde auteur van het boek: 'Eat What You Love, Love What You Eat'. Ik vroeg een aantal dingen aan Michelle over haar boek en over haar visie over eten en leven.

Bekijk hieronder de video van het interview met Michelle May. Helaas zijn sommige stukken moeilijk te horen door het geruis op de achtergrond, maar het zeker de moeite om te bekijken.

Ook jij kunt je leven omgooien. Wij willen je daar graag bij helpen. Je kunt je nu nog inschrijven voor het (B)EAT IT event! Dit wordt een dag om niet te vergeten; niet alleen wordt het interactief met oefeningen die je onmiddellijk kunt gebruiken om nieuwe krachtige gewoontes in je leven te introduceren die je blijer en creatiever maken, maar ook een dag die jou meer in staat stelt jouw doelen te bereiken met de geleerde technieken! 

Wim Hof over zijn zoektocht naar zijn eigen innerlijke vuur

Wim Hof in Experts Talk over eetstoornissen, check www.isapower

Wim Hof - THE ICE MAN

Wim Hof komt uit een arm arbeidersgezin en
kon het vroeger al niet begrijpen waarom mensen op school, die het Gymnasium volgden, meer aandacht kregen dan de mensen van de LTS. Als jonge knul voelde dat als onrecht én een grote tekortkoming. Na een zoektocht van jaren vond Wim zijn eigen innerlijke vuur terug in de natuur. De ijskoude natuur. Het bracht hem een fysiologische samensmelting tussen lichaam en geest. 

"Het gaat om geloven en vertrouwen in jezelf. De reden dat ik van die gevaarlijke dingen durf is omdat ik mezelf vertrouw wanneer ik onder het ijs doorzwem en zonder touwen tegen een steile bergwand omhoog klimWim Hof - THE ICE MAN

Nu doet Wim dingen die bijna niemand kan en zelfs de medische wereld niet kan verklaren. Voor mensen met eetproblemen en eetstoornissen blijkt zijn methode bijzonder effectief. Mensen die last hebben van angsten, depressies, dis-balans tussen lichaam en geest, onrust, spanning en stress, is de Wim Hof Methode ook uitermate geschikt.  

Dat was de reden dat Isabelle Plasmeijer (oprichter ISA Power) Wim Hof vroeg hoe je nog sneller kan herstellen van een eetstoornis. Want dat is waar wij van ISA Power in geloven.

Bekijk het interview wat Isabelle had met Wim Hof - THE ICE MAN

Doe nu de ademhalingsoefening samen met Wim en Isabelle

[Waarschuwingen: Doe deze oefening altijd in een veilige omgeving (bijvoorbeeld zittend op een bank/vloer) en ongedwongen. Nooit vóór of tijdens het duiken, auto rijden, zwemmen, het nemen van een bad of een andere omgeving/plaats. De oefening van de ademhaling een diepgaand effect heeft en moet worden beoefend in de manier waarop die het is uitgelegd. De kou is een sterke kracht. Hebt u (ernstige) gezondheidsproblemen, Raadpleeg altijd een arts eerst voordat beoefenen.]

Kon jij na de oefening ook langer je adem inhouden dan normaal? 

Zoals je ook hebt kunnen zien in de video hebben de onderzoeken van Wim Hof aangetoond dat het autonome zenuwstelsel door de kou gemakkelijk te beïnvloeden is. Dat is goed nieuws voor iedereen. In het bijzonder voor mensen die een auto immuunziekte hebben; wat betekend dat het lichaam zijn eigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen maken tegen de eigen weefsels en dan kan men ernstig ziek worden. De resultaten uit zijn onderzoeken zijn zo verbluffend dat nu zelfs de biologieboeken en de medische boeken in de VS worden aangepast. 

"De geest is een prachtig juweel, echter moet de geest wel de gelegenheid krijgen om te groeien tot de bloem van de wijsheid, het onbeperkte zijn”   Wim Hof - THE ICE MAN

Vandaag de dag geeft Wim Hof workshops. Ook organiseren zij summer- en wintertravels. Neem een kijkje op de website en ontdek meer over de Wim Hof Methode. Wil jij ook Wim zijn gratis video cursus volgen? Kijk hier www.innerfire.nl

Wim Hof over de Wim Hof Methode en het effect bij herstellen van eetstoornissen:  http://www.isapower.nl/experts-talk-alles-over-eetstoornissen-vanuit-expert-perspectief/
Wim Hof over de Wim Hof Methode en het effect bij herstellen van eetstoornissen:  http://www.isapower.nl/experts-talk-alles-over-eetstoornissen-vanuit-expert-perspectief/
Wim Hof over de Wim Hof Methode en het effect bij herstellen van eetstoornissen:  http://www.isapower.nl/experts-talk-alles-over-eetstoornissen-vanuit-expert-perspectief/

"De koude natuur laat zien wie of wat jij bent, het brengt je dichter bij jezelf: bij je eigen diepte en spiritualiteit"  Wim Hof - THE ICE MAN

 

Jim Geduld: Interventies worden vandaag de dag ook ingezet bij eetstoornissen!

Jim geduld verteld over eetstoornissen en andere verslavingen www.isapower.nl - Check Experts talk

Jim Geduld in Expert Talk

Jim Geduld vertrok op 20 April 2005 naar een kliniek in Schotland om af te kicken van zijn alcohol- en cocaïne verslaving. Geduld had deze verslaving toen bijna 18 jaar. De schaamte die zijn verslaving met zich meebracht weerhield hem lang zijn probleem te erkennen en hulp te zoeken. Toen Jim werd ontslagen bij de soap Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), zijn vriendin bij hem wegging, hij zijn dochter niet meer mocht zien en zijn familie hem confronteerde met een interventie realiseerde hij zich dat hij dat hij in actie moest komen. Hij besefte dat hij alles kapot had gemaakt dat hem lief was. De gedachte dat zijn dochter zonder vader zou opgroeien, maakte dat de ex-soapie zich zes maanden liet opnemen in een afkick kliniek, vrijwillig.  

Over de vreetbuistoornis 'Binge Eating Disorder' (BED) wordt vaak gezegd dat het een verslaving is. Maar kunnen we dat van Boulimia Nervosa en Anorexia Nervosa ook zeggen? Ik ging op onderzoek uit en vroeg het verslaving Expert en Interventionist Jim Geduld. 

Toen Jim na zes maanden afkicken terug kwam in Nederland voelde hij zich herboren. 
Jim: "Het leek wel alsof ik heel de wereld aan kon. De emotionele en spirituele leegte die ik zo lang had gevoeld was weg" 

Waar diende jouw verslaving voor en waarom had je die nodig? 

Jim: "Ik denk niet dat mensen een verslaving nodig hebben. Mensen vertonen zelf saboterend gedrag omdat ze bang zijn. Ze hebben angsten. Bijvoorbeeld de angst om groot en succesvol te zijn, de angst om te falen, de angst om niet goed genoeg te zijn. De angst die ik sterk had, namelijk een slechte vader te zijn, heeft mij lange tijd achtervolgd. Deze angsten leverden zoveel spanning op dat ik steeds meer alcohol en cocaïne ging gebruiken. Ik had vrienden die mijn gedrag en verslavingen in stand hielden en ik bleef uit de buurt van mijn échte vrienden én familie. Lange tijd durfde ik de confrontatie niet aan te gaan mete mijn échte vrienden en familie. 

Bekijk het video interview met Jim Geduld 

Doorbreek de vicieuze cirkel

Eerder sprak ik met emeritus hoogleraar in de neurobiologie Dick Swaab over hersenziektes. Zo gaf Dick Swaab aan dat alle mensen geboren worden met een verslavingscomponent in het brein. Dat betekent dat sommige mensen verslavingsgevoeliger zijn. Deze groep mensen hebben veel moeite de vicieuze cirkel te doorbreken, maar onmogelijk is het zeker niet!

"Ik geloof niet dat je 100 procent kunt genezen,
maar ik geloof wel dat je 100 procent kunt herstellen" 

– Jim Geduld

Een verslaving is zeer hardnekkig. Vergelijk het met een kankergezwel, dat moet je het rigoureus verwijderen. Met name in het begin van je herstel moet je jezelf niet in de verleiding brengen. Iemand met hooikoorts vermijd het om in een hooiberg te slapen en iemand die net de afkickkliniek vanwege een alcoholverslaving uitkomt doet zichzelf een groot plezier niet meteen een café te bezoeken. 

Hoe zit dat tien jaar na het afkicken? Ben je dan weerbaar en sterk genoeg de verleiding te weerstaan? 

Jim: "Ik heb mezelf geconditioneerd en ben mentaal zo sterk geworden dat ik deze verleiding zelf niet meer heb. Ik koop zelfs wijn voor vrienden en familie als ik bij hen op bezoek ga en ga dineren." 

Hoe kun je een verslaving rigoureus verwijderen?

En wat betekent dat voor mensen met een eetprobleem of eetstoornis vraag ik me af? Hoe kun je dit gezwel rigoureus verwijderen? Zouden mensen met Binge eating Disorder (BED) dan nooit meer snoep meer in huis moeten halen? Moeten mensen met Anorexia Nervosa hun weegschaal de deur uit doen? En moeten mensen met Boulimia Nervosa hun laxeerpillen weggooien en hun sportschoenen bovenop de kast zetten en nooit meer gaan hardlopen? Dat lijkt me iets té rigoureus. Je kunt dan wel stoppen met een drugs en alcohol, maar stoppen met eten kun je niet doen! Eten is een primaire levensbehoefte.

Je kunt de omgeving natuurlijk veranderen en de verleiding tot obsessieve verslavend gedrag overgaan proberen te voorkomen, maar wat doe je dan met al die gedachten in je hoofd? Wat doe je met die impulsen en die stemmetjes in je hoofd?

EN HEEFT JOU GELIEFDE KIND,VRIEND(IN) OF PARTNER EEN BOOST VOL MOTIVATIE NODIG? MEER WETEN OVER DE ISA POWER EETSTOORNIS INTERVENTIES? 

Jim vertelde over de warmte en de verbinding die hij voelde toen hij lotgenoten leerde kennen. Deze mensen hebben hem geholpen, gespiegeld en op sommige momenten gepusht. Eindelijk, na 6 maanden intensieve hulp kon Jim weer naar huis. In Schotland leerde hij open en kwetsbaar zijn en ging hij meer en meer van zichzelf houden. 

Jm Geduld en Isabelle Plasmeijer over verslavingen:  http://www.isapower.nl/experts-talk-een-kijk-op-eetstoornissen-vanuit-de-experts-gezien/2015/1/26/doorbraken-realiseren-met-interventionist-jim-geduld

Waarom zijn interventies zo succesvol? 

Jim: "Het is heel erg belangrijk om het hele systeem (familie en vrienden) te betrekken in iemands herstel. Want wanneer je een rotte (zieke) appel uit de fruitmand haalt en weer beter maakt, dan kun je de appel niet zo maar terugleggen in de fruitmand. De fruitmand was immers besmet geraakt door de rotte appel. Je moet de hele fruitmand schoonmaken voordat je het opgeknapte appeltje terugzet in de fruitmand". 

HEEFT JOU GELIEFDE KIND,VRIEND(IN) OF PARTNER EEN BOOST VOL MOTIVATIE NODIG? MEER WETEN OVER DE ISA POWER EETSTOORNIS INTERVENTIES?


Is Demi Lovato een écht rolmodel of niet?

Demi Lovato heeft haar eetstoornis overwonnen www.isapower.nl - Check Expert Talk

Demi Lovato in Expert Talk

Demetria Devonne Lovato, beter bekend als Demi Lovato, werd op haar 10e ontdekt vanwege haar muzikale talent. Vandaag de dag is Demi nog steeds het liefst bezig met acteren, liedjes schrijven en piano spelen. 

Demi kan enorm genieten van lekkere dingen zoals kaas en chocolate chip cookies, maar dat is ooit anders geweest! Begin 2011 verliet zij na een intensieve opname, waar zij opgenomen is geweest voor haar eetstoornis en zelfbeschadiging (automutilatie), eindelijk de kliniek.

Demi Lovato heeft ook gekampt met een eetstoornis!

Demi was erg gevoelig voor de druk vanuit de media. Demi was natuurlijk al erg jong zeer actief in de wereld van glitter en glamour. Al die tijdschriften en mooie foto's die hierin verwerkt (bewerkt) worden beïnvloedde haar zelfbeeld. Regelmatig zag je Demi met verschillende looks en kledingstijlen. Haar emoties waren net zo wisselend als haar kledingstijl. 

Demi had erg veel moeite om zichzelf te accepteren. Ook leefde de angst om niet geaccepteerd te worden door anderen. Een probleem waar veel mensen tegenaan lopen, met of zonder eetstoornis. Wanneer mensen veel van je verwachten, of als jij denkt dat mensen veel van je verwachten, treedt soms destructief gedrag op. Eetstoornissen of verslavingen ontstaan niet zo maar!

Na het succesvol voltooien van haar behandeling wilde Demi een rolmodel zijn en duidelijk maken aan haar fans dat ze zich nooit hoeven te schamen voor wat ze voelen. "Emoties zijn er om te uiten" zo zegt Demi Lovato zelf.

"Een ieder is het waard om te leven en gelukkig te zijn" - Demi Lovato

In haar strijd om het taboe rondom eetstoornissen te doorbreken benadrukt Demi dat niemand er alleen voor staat. Alhoewel dit soms zo kan aanvoelen, onthoud dan dat steun en hulp vaak alleen wordt gegeven wanneer je hier om vraagt. En dit schijnt voor veel mensen nogal lastig te zijn, toch is het heel erg belangrijk in het proces naar genezing. Durf te vragen! We mogen wel stellen dat Demi Lovato een echt rolmodel is!

"Het gaat niet om jezelf uithongeren, het gaat niet zo zeer om eten en het is niet zo zeer en zichtbaar probleem" - Demi Lovato

Demi: "Een eetstoornis hebben is geen teken van een sterke wil hebben. Een sterke wil heb je als je heel lang ziek en moe geweest bent en je er na een lange strijd tegen wint. Een grote fout die veel mensen maken is denken dat het een keuze is om een eetstoornis te hebben. Hoe vaak hoorde ik de vragen 'Waarom eet je niet gewoon wat meer?' of 'Waarom stop je niet met kotsen?'. Het probleem is dat mensen te weinig onderwijs over eetstoornissen krijgen en het wordt van bovenaf niet gezien als een prioriteit, ook al is het een soort van epidemie die in ons land elke dag voor meer drama zorgt"

Jezelf uithongeren is geen dieet en overgeven is niet iets dat alleen magere mensen doen. Eetstoornissen discrimineren niet. Het zijn dodelijke ziektes die elke dag nieuwe levens eisen.

Beluister hier haar nummer 'Let It Go' 

Wil jij net als Demi weer kunnen genieten van de leuke dingen die het leven biedt? Grijp je kans en ga voor de overwinning!

Neem contact op met de coaches van ISA Power en plan een intake gesprek in!

Bekijk meer over de personal coach trajecten - en de leuke en leerzame Once in a Lifetime events!

Mijn ontmoeting met Byron Katie in Amsterdam

Byron Katie helpt jouw je eigen gedachten te onderzoeken, lees er alles over op www.isapower.nl

Het was mijn droom om een van mijn rolmodellen in het echt te gaan ontmoeten. Toen ik hoorde dat Byron Katie naar Amsterdam zou komen en een workshop zou gaan geven in de Westerkerk in Amsterdam wilde ik haar persé ontmoeten. 

Deze vrouw heeft mij geïnspireerd bij de stappen die ik heb mogen zetten in mijn leven. Ze heeft mij geholpen mijn gedachten, oftewel dé waarheid die ik dacht te geloven, te onderzoeken. Nu blijkt dat alles wat ik dacht, denk, of denk te denken, gewoon allemaal 'verzonnen' is. Het zijn creaties van mijn brein.   
 

Enkele voorbeelden van zogenaamde waarheden:

  • Ik weet zeker dat zij/hij mij niet leuk vindt, want zij/hij negeert mij of doet raar tegen mij. 
  • Mijn vader hield niet van mij, want ik zag hem nooit en hij was altijd druk met andere dingen. 
  • Mijn moeder hield veel meer van mijn zus dan van mij, omdat zij mijn zus altijd complimenteerde en mij nooit. 
  • Ik ben lelijk en dom, want ik word gepest en mensen op straat schelden mij zelfs uit.
  • Ik ben dik want vroeger (of nog steeds) werd ik 'dikkie dik' genoemd.
Mijn ontmoeting met Byron Katie in Amsterdam, lees het op http://www.isapower.nl/experts-talk-een-kijk-op-eetstoornissen-vanuit-de-experts-gezien/2014/12/27/mijn-ontmoeting-met-byron-katie-in-amsterdam
Mijn ontmoeting met Byron Katie in Amsterdam, lees het op www.isapower.nl
Mijn ontmoeting met Byron Katie, lees het op www.isapower.nl

Maar hoe kan ik nu zeker weten en denken dat ik lelijk ben, alleen omdat ik dikker/voller ben dan de rest van de meiden op deze planeet? En ik kan toch nooit van mezelf houden als ik zo lelijk blijf? Oja, is dat echt waar? Echt waar 100% waar? Vaak geloven we onze eigen gedachten, terwijl we ze nog nooit hebben onderzocht. Maar als we nu eens onderzoeken wat we geloven dan kunnen we een hoop gekwetste gevoelens, misverstanden en ruzies voorkomen. Alles wat ervoor zorgt dat we elkaar of onszelf niet begrijpen, maakt het leven moeilijk. Dus geloof je eigen gedachten niet, maar ontdek ze!

Alles wat we denken, en vooral de negatieve gedachten, pijnlijke gedachten en herinneringen, veroorzaken ons (mentale) lijden. En hetgeen waar we onder lijden, is juist hetgeen wat ons klein houdt of ervan weerhoudt om een doorbraak te maken en wat ons uiteindelijk letterlijk ziek maakt.

 

"Everyone is a mirror image of yourself - your own thoughts are coming back at you!" Katie

Byron Katie heeft mij bijzondere inzichten gegeven die ik vandaag de dag toepas wanneer ik mensen coach om de beste versie van zichzelf te worden. Het mooie van Byron Katie is dat zij uit eigen ervaring spreekt. Katie was zelf namelijk ernstig depressief rond haar dertigste. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie alsmaar toe en Katie (zoals zij genoemd wordt) was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen ervaarde ze vanuit de diepste wanhoop een levensveranderend inzicht.

"It's not your job to like me, it's mine!" Katie

Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van inzicht zag ze dat onze poging om geluk te vinden omgekeerd werkte, in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het 'zou moeten' zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken. 

"Door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren." Katie

Mijn ontmoeting met Byron Katie in Amsterdam, lees het op http://www.isapower.nl/experts-talk-een-kijk-op-eetstoornissen-vanuit-de-experts-gezien/2014/12/27/mijn-ontmoeting-met-byron-katie-in-amsterdam

Het gevolg was dat suïcidale Katie vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt. Katie noemde haar eigen onderzoek The Work (het werk), want werken is het zeker. The Work is een manier om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Iedereen met een open geest kan The Work doen.
 

Wil jij ook aan de slag met The Work van Byron Katie? 

Iedereen die The Work wilt doen kan hieronder GRATIS enkele werkbladen en formulieren downloaden. Lees eerst kort even de instructies van The Work door om de opdracht goed te kunnen doen. Print daarna één van de onderstaande werkbladen uit en begin met The Work. 

Vind je jezelf niet mooi of ben je niet tevreden met je lichaam?

Vind jij jezelf niet mooi, te dik, lelijk of ben je gewoon niet helemaal tevreden? Doe dan nu dit onderzoek: oordelen over je lichaam. Als je dit hebt ingevuld, dan doe je daarna dit onderzoek: mijn gedachten onderzoeken.

Ben je boos op iets of iemand?

Ben je boos op iemand of heb je iemand niet helemaal kunnen vergeven om wat voor reden dan ook en moet je vaak aan diegene denken en word je dan verdrietig of juist boos of pissig, dan is dit iets voor jou! Stel jezelf eens eerlijke een aantal vragen. Schrijf op dit werkblad een stressvol concept over iemand (levend of dood), die je niet voor honderd procent vergeven hebt. (Bijvoorbeeld je vader, moeder, vriendin, vriend, opa, oma, oom, tante, buurvrouw etc....

Alle emoties op een rijtje? 

Wist je dat er ontzettend veel verschillende emoties zijn, benieuwd welke dit allemaal zijn? Dit formulier met meer dan 250 verschillende emoties kan je helpen je eigen gevoelens beter te leren herkennen. Zo kun je jouw gevoelens beter een naam geven en bespreekbaar maken met je naasten of begeleider, therapeut of psycholoog.

Wil je iemand anders helpen?

Ben je therapeut of begeleider en wil je het onderzoek graag doen met cliënten, lees dan eerst de handleiding van The Work en lees hoe jij het beste aan de slag kan met The Work. The Work heeft ook iets weg van de socratische gespreksstijl.

Vond je dit interessant of waardevol, laat dan een bericht achter. Heb je nog andere vragen stuur dan een e-mail naar info@isapower.nl

 

 

 

Ooit wilde zij zelfmoord plegen, nu is zij een rolmodel en een expert!

Door Isabelle Plasmeijer
Dicrecteur & Oprichter ISA Power

Isabelle Plasmeijer interviewt Rain Jensen over zelfbeeld en eigenwaarde, depressie en zelfmoord. Kijk op http://www.isapower.nl/experts-talk-alles-over-eetstoornissen-vanuit-expert-perspectief/

Tijdens een 6 daagse Coach Training in Boca Raton (Amerika) ontmoette ik Rain Jensen, een wonderbaarlijke dame die haar leven lang geworsteld heeft met een laag zelfbeeld.

Rain is geboren met meerdere geboorte afwijkingen, waardoor haar gezicht vreselijk verminkt was. Maar zelfs haar verminkte gezicht en het jarenlange emotioneel en lichamelijk leed wat haar vader haar aandeed en de groepsverkrachting die zij heeft moeten doorstaan hielden haar niet tegen om de de dame te worden die ze wilde zijn.

Ik deel dit verhaal met jou omdat Rain een prachtig voorbeeld is van groei, verandering en ware zelfontplooiing. Rain laat zien waar wij van ISA Power in geloven. Alles is werkelijk mogelijk én ook voor jou, dat begrijp je als je het interview hebt gezien. Bekijk hier het interview wat ik had met deze wonderbaarlijke dame. Het verhaal van een meisje wat haar leven omgooiden en nu een rolmodel is in The United States. Rain is expert op het gebied van zelfregie en zelfleiderschap.

"Een doodswens is niet anders dan een sterke wens naar verandering. Het betekent niet dat je afscheid moet nemen van het leven. Het betekent dat je klaar bent voor een ander en beter leven".

Rain Jensen, ervaringsdeskundigen, bekijk het interview en de documentaire op www.isapower.nl

Ook jij kunt je leven omgooien. Wij willen je daar graag bij helpen. Heb je zin om 2015 te starten met een knal? Kom dan, op 24 januari, naar het (B)EAT IT event. Dit wordt een dag om niet te vergeten; niet alleen wordt het interactief met oefeningen die je onmiddellijk kunt gebruiken om nieuwe krachtige gewoontes in je leven te introduceren die je blijer en creatiever maken, maar ook een dag dat jou meer in staat stelt jouw doelen te bereiken met de geleerde technieken! 

Je kunt je nog inschrijven voor het (B)EAT IT event op 24 januari in het JIJ Huis in Rotterdam. Je kunt het jaar niet beter beginnen dan met dit event!

Liefs,

Isabelle Plasmeijer

 


P.p.s: Heb je het zelfhulpboek of het werkboek voor ouders en bondgenoten al besteld? Hierin lees jij en/of naasten en betrokkenen hoe ze het beste om kunnen gaan met (jou) iemand met een eetstoornis?

ISA Power in gesprek met Greta Noordenbos - Psycholoog eetstoornissen

Expert en Psycholoog Greta Noordenbos 
- Door Isabelle Plasmeijer

Op 29 jarige leeftijd schreef Greta Noordenbos haar proefschrift over eetstoornissen en behaalde daarmee haar doctorstitel. Jarenlang onderzoek en publiceren volgden en hebben ervoor gezorgd dat Greta bekend staat als een van de experts op het gebied van eetstoornissen in Nederland. Zij schreef meerdere boeken over eetstoornissen, de achtergronden, risicofactoren en herstelcriteria. Ondertussen ligt het volgende boek al weer klaar bij de uitgever om gedrukt te worden.

Daar zit ik dan tegenover een vrouw die bijna dertig jaar onderzoek heeft gedaan naar een ziekte die ruim vier jaar mijn leven beheerste. Toen ik Greta e-mailde of ik haar mocht interviewen in het kader van mijn zelfhulpboek kreeg ik diezelfde dag nog een e-mail terug en een week later mocht ik haar komen opzoeken op de Universiteit in Leiden. Greta’s motivatie, interesse en de problematiek rondom eetstoornissen kwam voort vanuit de wetenschapsfilosofie en wetenschapsgeschiedenis. Eén van de dingen die haar enorm interesseerden was hoe mensen tot andere inzichten, visies en theorieën kwamen van de werkelijkheid. Die veranderingen noemen ze ook wel wetenschappelijke revoluties.

“Men kan een oude visie, hoe dom en naïef ook, pas loslaten als er een nieuwe en meer overtuigende visie komt die sterker en beter onderbouwd is” aldus Greta Noordenbos

Greta: Vroeger dacht men bijvoorbeeld dat anorexia zou ontstaan door een defecte hypofyse, wat resulteerde in een hypofyse transplantatie. Je verzint het gewoon niet! Daarna zijn er theorieën geweest die stelden dat anorexia ontstond door het hebben van een dominante moeder. Dat idee had tot gevolg dat meiden met anorexia die werden opgenomen hun moeders niet meer mochten zien.

Zo zijn er allerlei overtuigingen geweest die men destijds zag als dé werkelijkheid, maar die later bijgesteld moesten worden om dat ze bij nader inzien niet klopten. Zijn er nog meer van die voorbeelden waar later niets van bleek te kloppen? Greta: Vroeger dachten psycho-analytici ook dat meisjes met anorexia bang zouden zijn voor orale zwangerschap via eten of drinken. In mijn tijd kende ik geen meiden meer die bang waren voor orale zwangerschap, er was immers voldoende seksuele voorlichting en er waren voorbehoedsmiddelen. Maar mensen hadden vroeger geen idee hoe kinderen ontstonden.

Onze waarheden of overtuigingen veranderen dus continu en fluctueren over tijd. Greta: Toen vrouwen zich gingen emanciperen kregen jonge vrouwen de kans om zich te ontplooien en te ontwikkelen, terwijl hun moeders zelf niet die mogelijkheid hebben gehad. Toen dacht men dat anorexia ontstond omdat dochters die gingen studeren zich schuldig voelden ten opzichte van hun moeders die dat niet konden. Elke tijd lijkt wel eigentijdse verklaring voor anorexia te ontwikkelen.

Greta beseft dat herstellen van een eetstoornis veel meer is dan eten en gewicht! Desondanks concentreren veel behandelaars en klinieken zich nog vaak op de reductie van de symptomen: het eten en gewicht. Tot op zekere hoogte is dit ook terecht, maar vanuit de psychologie waar Greta zelf onderzoek naar heeft gedaan concludeerde zij dat het verstoorde eetgedrag vanuit het perspectief van de client niet zozeer het probleem is, maar veeleer als “oplossing” ervaren wordt voor onderliggende problemen zoals gebrek aan zelfvertrouwen, negatieve lichaamsbeleving en moeite hebben met het uiten van emoties.

Tijdens haar onderzoek heeft zij mensen geïnterviewd die leden of geleden hebben aan een eetstoornis en vaak begonnen met extreem lijnen. Greta: Ik hoor het ze nog zeggen: “Hier ben ik wel goed in! Hier ligt mijn kracht, hier heb ik controle over en dit geeft mij  houvast”. Ze leken wel euforisch en dat motiveerde hen om verder te gaan. Alleen de omgeving zag hun extreme lijngedrag als probleem, maar de betrokkene zelf voelde dit  als een “oplossing” en zij had het gevoel op de goede weg te zijn.Hierdoor is het ook zo moeilijk om de eetstoornis los te laten, want dingen die goed voelen wil je niet kwijt. Bovendien zijn mensen bang om hun eetstoornis los te laten omdat ze niet weten wat ze er voor in de plaats krijgen. Ze zijn bang en vragen zich af wie ze zijn zonder de eetstoornis!

Mogen we vaststellen dat het ontstaan van een eetstoornis, zowel anorexia, boulimia, binge eating en alle anderen eetstoornissen bij zowel mannen als vrouwen, voortkomen vanuit dezelfde psychische bron? Oftewel hebben alle eetstoornissen dezelfde onderliggende emotionele oorzaken. Greta: Er zijn meerdere wegen naar Rome en dus zijn er ook meerdere aanleidingen voor het krijgen van een eetstoornis, maar daarin zijn wel degelijk overeenkomsten tussen de verschillende eetstoornissen.

“Vanuit de psychische kant is de grootste gemeenschappelijke deler het gebrek aan eigenwaarde, een laag zelfbeeld en negatieve lichaamsbeleving.”Greta Noordenbos

Greta: Vooral bij vrouwen zijn die laatste twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vrouwen vinden zichzelf niet mooi, te dik, ze willen afvallen en ze hebben een enorm negatieve lichaamsbeleving. Een ander belangrijk component is de moeite die mensen hebben met het omgaan van emoties. Emoties heeft iedereen, maar waar het met name om gaat is het herkennen van de emoties het accepteren en het uiten daarvan. Bij anorexia worden veel emoties onderdrukt en niet geuit.

“Het onderdrukken, negeren en vermijden van emoties is de gemeenschappelijke deler en een zeer belangrijk component bij het ontwikkelen van alle eetstoornissen."Greta Noordenbos

Door het ontbreken van een vaardigheden, inzichten en tools om met deze emoties om te gaan vluchten mensen in een eetstoornis. Herkenbaar! Greta: Enerzijds omdat het vanuit thuis niet geleerd is om hiermee om te gaan en anderzijds omdat het onvoldoende ontwikkeld is in onze jeugd of op school. Wat je dan ziet is dat het eetgedrag wordt gebruikt om de emoties te dempen (anorexia) of te ontladen gevolgd door compensatie gedrag(boulimia), of te ontladen en eetbuien zonder dat er sprake is van compensatie gedrag (binge eating). 

Het gaat om de emoties! Wat een verademing om Greta dat te horen zeggen. Gelukkig nog iemand die verder kijkt dan de hoeveelheid boter op iemands brood! Dat is inderdaad het kernaspect en dat is wat ten grondslag ligt aan elke eetstoornis. Hoe kunnen we dan het beste leren omgaan met al die emoties die ons te pas en te onpas om de oren vliegen?Greta: In de vertaling naar de behandeling is het belangrijk om heel veel aandacht te besteden aan emotie regulatie. Natuurlijk ook aan beter eten, maar als je die emotie regulatie en de lichaamsbeleving niet verbetert dan heb je een heel groot risico dat mensen weer terugvallen.

Wat zijn de kenmerken van mensen die emoties willen dempen of juist willen ontladen in eten? 
Greta: Het gaat om gevoelige mensen en tragisch genoeg is er vaak sprake van een ouder of zusje in het gezin met ernstige problemen, of een ouder die zelf verdrietig of depressief is en nare dingen heeft meegemaakt, zoals bijvoorbeeld een oorlogstrauma. Het overlijden van een van de ouders kan ook een aanleiding zijn. Wat ik zag dat er veel jonge mensen die later een eetstoornis kregen voor hun ouder gingen zorgen.

Wat voor gevoel bracht dit ‘parentificatie gedrag’ bij die kinderen teweeg? Greta: Wat ik regelmatig tegenkwam tijdens mijn onderzoek was dat deze kinderen thuis alles bij elkaar probeerden te lijmen, iedereen wilden ontzien en het zonnetje in huis wilden zijn.

Wat voor situatie ontstaat er dan? Greta: Mensen die iedereen willen ontzien vertellen zelf niet over hun problemen of nare ervaringen tegen hun vader en moeder. Als ze van school komen dan doen ze alsof alles goed gaat en daardoor leren ze hun diepere emoties binnen te houden. Een jonge vrouw met anorexia vergeleek zichzelf met een ei.

“Ik ben een ei! Wat ik laat zien aan de buitenwereld dat is die harde schil, de buitenkant. Dan komt er het eiwit en pas daarna komen we bij de dooier, maar die laat ik niet zien, die is diep verborgen, dat zijn mijn diepe innerlijke emoties.” 

Greta: Bij een gezonde ontwikkeling krijgt het kind aandacht van de ouders en wordt het kind gesteund. De aandacht gaat dus van de ouders naar het kind, maar bij parentificatie is het andersom en gaat de aandacht van het kind naar de ouders. Dit is dus volledig omgekeerd. Daardoor krijgt het kind zelf onvoldoende aandacht, en dat is op den duur niet gezond.  Het gaat hier niet per definitie om emotionele verwaarlozing, want dat zou betekenen dat ouders het bewust doen, maar het gebeurt vaak onbewust doordat ouders zelf ook met grote problemen worden geconfronteerd.

Het krijgen van een eetstoornis, alcohol of drugsverslaving of een andere verslaving komt mijn inziens voort uit een bepaald gemis, een tekort en zodoende hebben we die andere dingen nodig om dingen te onderdrukken of te verdoven, hoe kijkt u daar als onderzoeker en psycholoog tegen aan? Greta: Ja, het gaat inderdaad over iets niet hebben of tekort te komen. Het is niet meteen emotionele verwaarlozing te noemen, want dat zou een actieve daad van ouders zijn die hun kind bewust niet met emoties leren omgaan. Maar doordat ouders zelf grote problemen hebben of ziek zijn, kunnen ze onvoldoende aandacht aan hun kinderen geven.  

Onze ouders hebben wellicht ook niet geleerd om met emoties om te gaan? Greta: Het is triest voor beide partijen, voor zowel de ouder als het kind. Ik heb ouders ontmoet die het verschrikkelijk vonden om te zien dat hun eigen kind aan de drugs verslaafd was, of te zien dat hun kind aan een eetstoornis leed. Deze ouders waren vaak zelf ook slachtoffer door allerlei nare dingen die ze hebben meegemaakt waardoor ze zelf ook beschadigd zijn.

Greta: Het laatste wat we mogen doen is met een beschuldigende vinger te wijzen naar de opvoeders, zeker als het een ouder betreft die alleen zorg moet dragen voor de opvoeding van het kind. Van de mensen die ik heb mogen interviewen vertelde 10% dat ze een vader of moeder hadden gehad die in een concentratie kamp of jappenkamp hadden gezeten. Dergelijke trauma’s en gebeurtenissen werden binnen het gezin niet besproken. Het kwam niet aan de orde, het was veel te beladen, veel te gevoelig, maar kinderen voelden wel die spanning en wisten dat hun ouders verschrikkelijke dingen hadden meegemaakt. Dus leren deze kinderen hun emoties te uiten tegen hun ouders? Greta: Nee, in dit geval leren ze dat niet. Ze leerden hun eigen emoties juist binnen te houden en niet te uiten omdat ze hun ouders wilden ontzien!

Hoe kunnen we als maatschappij, maar met name als ouders, opvoeders, leraren, vertrouwenspersonen en andere voorbeelden een bijdrage leveren aan die emotie regulatie?Wat zou er preventief kunnen worden gedaan? Greta: Er moet veel vroeger, al op school, aandacht komen voor kinderen die emotioneel te kort komen of verwaarloosd  worden. Alle mensen en vooral kinderen hebben emotionele behoeftes; ze willen graag dat iemand aan hen vraagt: Hoe gaat het nu met jou? Hoe voel jij je? Hoe gaat het op school? Kun je dit wel aan, of trek je het wel? Dat geldt zeker voor kinderen die zich zorgen maken over hun ouders en hun eigen emoties voor hun ouders verborgen houden.

Zouden we zo een eetstoornis kunnen voorkomen? Greta: Emotie leren reguleren is heel erg belangrijk en als we dit tijdig doen en daarnaast werken aan verbetering van de eigenwaarde en het zelfvertrouwen en verbetering van de lichaamsbeleving kunnen we mogelijk voorkomen dat ze hun eetgedrag kiezen als manier om hun emoties te vermijden of te dempen.

ISA Power in gesprek met Dick Swaab - Hersenonderzoeker

Conclusie van het gesprek met expert Dick Swaab 

Er is geen verschil tussen onze geest en ons brein: De geest is het product van het werkende brein. Alles begint in onze bovenkamer, zowel ons gevoel, onze emoties, onze ziektes, aandoeningen en stoornissen. 

- Eetstoornissen ontstaan al tijdens de bevruchting: Dat noemen ze ook wel genetische aanleg. Tijdens de bevruchting, toen jij gecreëerd werd, had jij 60% kans op boulimia en 50% kans op anorexia. 

- De meeste stoornissen komen tot uiting in de pubertijd: Veel hersenziektes komen tot uiting in de pubertijd en dat komt omdat de geslachtshormonen een grote verandering teweegbrengt in het functioneren van het brein. 


Interview Dick Swaab - Hersenonderzoeker


Waarom schaamde jij je zo en waar diende jouw schaamte voor, vroeg Dick Swaab aan mij.

Tja … waarom schaamde ik mij eigenlijk? Ik schaamde mij echt heel erg. Dat ik er nu zo openlijk over durf te praten vind ik ook heel erg stoer van mijzelf. Vroeger durfde ik er niet eens iets over in mijn dagboek te schrijven. Want stel je voor dat iemand mijn dagboek zou vinden en zou gaan lezen? Dat is toch merkwaardig, dat leest toch niemand zegt Dick Swaab tegen mij. Ja dat klopt, maar de gedachte dat iemand het in die tijd zou vinden boezemde mij angst en een raar soort schuldgevoel in! Ik schaamde mij kapot, want wie kotst zijn eten nu moedwillig uit?

| Schaamte en schuld ontstaan wanneer we iets denken of doen waarvan we weten dat het eigenlijk niet zo hoort. Deze gevoelens zorgen er ook voor dat we sociaal en maatschappelijk gewenst gedrag blijven vertonen en onderdeel willen blijven vormen van een groep. Deel uit maken van en groep is veilig, het beschermt ons en de kans om te overleven is groter wanneer we onderdeel uitmaken van een groep. Het zijn deze oer-emoties en gedragingen die ons vroeger én vandaag de dag nog steeds beschermen. Frans de Waal, hoogleraar Psychologie  |

Inderdaad, je deed iets wat slecht is voor het overleven, en de
juiste automatische reactie daarop van het brein is schaamte. Dick

Hersenziektes en schaamte gaan vaak hand in hand. Zo vertelt Dick Swaab mij dat er in China nog het taboe heerst om “problemen”, oftewel een psychiatrische diagnose, te hebben. Vanwege dit taboe worden mensen dus ook niet behandeld voor hun psychische problemen. Mensen gaan niet eens naar de doktor en het aantal suïcides is dan ook drie keer zo hoog, per hoofd van de bevolking, dan hier in Europa.

Kan het huidendaagse schoonheidsideaal de boosdoener zijn vraag ik aan Dick Swaab.

Ik geloof niet dat het hedendaagse schoonheidsideaal de eetstoornis veroorzaakt. Ik ken een meisje dat al heel haar leven blind was en in haar pubertijd een eetstoornis kreeg. Terwijl zij niet eens wist wat het schoonheidsideaal was en hoe het er uit zag, want zij kon immers niet zien! Dus media en plaatjes in magazines kunnen je gevoel over het “ideale schoonheidsideaal” wel bevestigen maar zijn niet de oorzaak van eetstoornissen. De dunne modellen in de mode industrie zijn ook niet het slachtoffer van dit ideaal. Ze hebben een eetstoornis, zijn extreem mager en ze worden vervolgens door deze industrie geselecteerd omdat de kleding nu eenmaal beter staat op die magere lichamen.

Wat denk jij zelf vraagt Dick Swaab aan mij.

Bij mij kwam de eetstoornis van binnenuit en werd die inderdaad niet veroorzaakt door de media of de mode industrie. Het was een soort van eenzaam en onbestemd gevoel wat ervoor zorgde dat ik mijn ‘kicks’ wel moest halen uit iets anders: afvallen en sporten. Echter werkte de mode industrie en alle plaatjes in magazines wel heel erg stimulerend en bevestigde en voedde mijn eetstoornis. Ik dacht “Zie je wel ik hoor er ook zo uit te zien gezien: dun, slank en met hier en daar wat zichtbaar uitstekende botten, dat is mooi.” Daardoor gingen ook mijn schuldgevoelens weg, want ik had het idee dat lijnen normaal was en dat ik er nu eenmaal ook zo hoorde uit te zien. Dat is een mooi verhaaltje achteraf zegt Dick "maar je schuld en schaamte verdwenen niet, want je durfde er niet over te praten. Het brein is een meester in het maken van verhaaltjes om achteraf je gedrag of gevoelens te rechtvaardigen. Dat wil echter allerminst zeggen dat het correcte verklaringen zijn." 

“Ons brein lijkt op een computer, we krijgen informatie binnen en filteren, verwerken en slaan het vervolgens op of we deleten het. Het grote verschil tussen ons brein en een computer is dat een computer niet de wil heeft om te overleven en zich voort wilt planten”. Dick Swaab

Sommige maken een verschil tussen de psyche en het brein, maar wat is nu het verschil vraag ik aan Dick Swaab.

Er is helemaal geen verschil Zegt Dick Swaab. De geest is het product van het werkende brein. Alles begint in onze bovenkamer, zowel ons gevoel, onze emoties, onze ziektes, aandoeningen en stoornissen. 

Een eetstoornis kan toch geen hersenziekte zijn want ik ben er zelf vanaf gekomen vertel ik Dick Swaab.

Scans tonen aan dat het brein verandert is bij eetstoornissen. Natuurlijk kun je er vanaf komen, ook als het een hersenziekte is, want het brein kun je op alle mogelijke manier beïnvloeden. Cognitieve therapie, specialistische ondersteuning en familie therapie werken vaak goed. Je moet bij het kijken naar effecten van de verschillende behandelingen ook rekening houden met het natuurlijk beloop van ziekten. Boulimia fluctueert met het seizoen: de symptomen zijn veel minder erg in de zomer en het ernstigste in de winter, dus je moet een therapie altijd vergelijken met de juiste controles. Verder genezen eetstoornissen ook vaak spontaan.

“Mijn vader vertelde mij al vroeg in mijn carrière dat er twee soorten ziektes zijn. De eerste gaat vanzelf over en de tweede kun je toch niets aan doen! Dat is een goede leidraad geweest voor mij”. Dick Swaab

Ze zeggen weleens dat het moment van baring invloed heeft op het wel of niet krijgen van een eetstoornis? Klopt dit vraag ik aan Dick Swaab? 

Er is inderdaad een relatie met het beloop van de baring Als een moeder in verwachting is dan groeit het kind enorm. De moeder kan niet meer dan 15-18% van haar stofwisseling aan het kind geven. Op een gegeven moment kan de moeder niet meer genoeg brandstof (glucose) aan het kind geven en dat is het signaal voor de hersenen van het kind om die baring op gang te zetten. Je ziet bij vrouwen die in de volwassenheid eetstoornissen hebben dat zij veel vaker dan normaal  een moeilijke baring hebben gehad en dat het kind met verloskundige hulp  ter wereld is gekomen. Vaak zijn zij te vroeg geboren, te laat geboren of met verloskundige hulp geboren. De interactie tussen de hersenen van de moeder en het kind is een heel complex mechanisme om die baring goed te laten lopen. Het is niet de baring die de eetstoornis veroorzaakt, maar een slecht verlopende baring kan een symptoom zijn van een probleem bij het kind, en waarschuwt dan voor problemen in het ‘later’ functioneren van het kind in volwassenheid. Eigenlijk is de baring een reflectie van de bevruchting en de 9 maanden die je als kind door hebt gebracht in de buik van je moeder. Een moeder die bijvoorbeeld erg gestrest of depressief was tijdens de zwangerschap, of wat anders ergs heeft meegemaakt, maakt meer van het stress hormoon cortisol aan dat kan de hersenontwikkeling van haar kind negatief beïnvloeden.

Waren mijn eetproblemen er al voor dat ik ter wereld kwam vraag ik aan Dick Swaab?

Eigenlijk waren ze er al nog voordat jij in de baarmoeder zat. Het begint al bij de bevruchting, dat noemen ze ook wel genetische aanleg. Tijdens de bevruchting, toen jij gecreëerd werd, had jij 60% kans op boulimia en 50% kans op anorexia. Dus jij kwam al met een veel groter risico om een eetstoornis te ontwikkelen ter wereld. Oftewel de gevoeligheid voor de eetstoornis was er al lang en komt bij de meeste mensen tijdens de pubertijd tevoorschijn, of wanneer er zich een stressvolle of verdrietige situatie voordoet.

Waarom krijgen de meeste mensen een eetstoornis in de pubertijd vraag ik aan Dick Swaab?

Veel hersenziektes ontstaan in de pubertijd en dat komt omdat de geslachtshormonen een grote verandering teweegbrengt in het functioneren van het brein. Iedere hersenstructuur die je bekijkt staat onder invloed van de geslachtshormonen. Juist die geslachtshormonen stijgen in de pubertijd en dan moet je leren omgaan met een totaal ander functionerend brein. Pas dan komen de problemen in de hersenontwikkeling naar boven. Bijvoorbeeld Schizofrenie. Die piekt in de adolescentie (de jong volwassenheid), maar voor 80% is het een genetische ziekte. Het brein wordt door de geslachtshormonen in de pubertijd zo onder druk gezet dat dan pas voor het eerst de symptomen van de stoornis zichtbaar worden

|| Blozen verraadt iets over onszelf dat we eigenlijk liever voor onszelf zouden houden,
zoals schaamte of verlegenheid - Frans de Waal, hoogleraar Psychologie ||

In welk stukje van de hersenen ontstaat de eetstoornis vraag ik aan Dick Swaab?

Het hele probleem ontstaat in de Hypothalamus en dat is een gebied dat belangrijk is bij de overleving van het individu en het voortbestaan van onze soort.

Dus alles wat met eten, drinken en voortplanting te maken heeft wordt daar gereguleerd vraag ik aan Dick Swaab?

En daar zit nou juist het probleem, maar wat dat probleem exact is, dat weten we nog niet. Mijn idee  daarover is dat het een auto-immuumziekte is. Dat betekent dat je antistoffen maakt tegen stoffen die verantwoordelijk zijn voor de prikkeloverdracht in de hypothalamus. Mensen met anorexia en boulimia hebben inderdaad zulke  antistoffen (eiwitten) in hun bloed, en zulke antilichamen kunnen de prikkeloverdracht in de hypothalamus verstoren.  En dat zou ook verklaren waarom het meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, want vrouwen hebben meer kans op auto-imuumziektes.

|| Bij een auto-immuunziekte valt je lichaam zichzelf aan en ben je dus eigenlijk je eigen ziekteverwekker. Auto-immuunziektes ontstaan wanneer het immuunsysteem, bedoelt om ongewenste gasten te weren, lichaamseigen weefsel voor vreemd aanziet. Je lichaam denkt dat het te maken heeft met vijanden en schakelt dus het afweersysteem in. Het immuunsysteem gaat aan de slag om antistoffen tegen deze cellen en stoffen te vormen. Je wordt dus ziek, omdat het lichaam je probeert te beschermen tegen jezelf ||

Kun je er echt, maar dan ook echt vanaf komen vraagt Dick Swaab aan mij?

|De meeste mensen blijven namelijk heel erg veel aan eten denken! Wat moet ik nemen? Hoeveel? Wat mag ik nemen? Wat is gezond? Ondanks dat de echte destructieve kant van de eetstoornis verdwenen is blijft de eetstoornis altijd latent aanwezig zegt Dick Swaab tegen mij.

Is dat werkelijk zo vroeg ik mij af én mag je het dan nog een eetstoornis noemen?

Natuurlijk denk ik veel aan eten vertel ik Dick eerlijk. Eten is hartstikke lekker! Zoals u zelf zegt hoort het bij de eerste levensbehoefte, maar in hoeverre doe ik mijzelf echt schade aan met die gedachte over eten? Calorieën tellen heb ik vaarwel gezegd tezamen met het schuldgevoel van het hebben van een volle buik. Pech denk ik dan! Ik kan de energie goed gebruiken! Ik ben mij wel enorm bewust over wat gezond is en wat niet. Ik eet altijd waar ik zin in heb. Rode wijn en stokbrood met franse kaas behoort ook niet meer tot het ‘verboden’ voedsel. Dat geldt eveneens voor pizza en pasta, maarja, dat kan ook niet anders met een Italiaanse vriend.

Ik weet wat het is om een eetstoornis te hebben. Dat je continue aan eten denkt en tegelijkertijd de angst hebt om te eten, om dik te worden, om uit eten te gaan met vrienden, dat je in een sociaal isolement terecht raakt, dat je moet overgeven, dat je niet mag eten, dat je elke dag moet sporten, dat je eigenlijk altijd op je tenen loopt, bang en depressief bent, soms niet meer wakker wilt worden en dat je je soms op eenzame momenten afvraagt waarom je überhaupt nog leeft! Dat is een eetstoornis!

Je maakt een algemeen punt zegt Dick Swaab  "De grens tussen een psychiatrische stoornis en ‘normaal gedrag’ is moeilijk te trekken. Maar als je er goed mee kunt functioneren noem je het geen stoornis meer". 

Wanneer voelde jij je het beste vroeg Dick Swaab aan mij? 

In de zomermaanden of in de winter voegt Dick Swaab er aan toe. “Geen idee eigenlijk” antwoordde ik. Dick Swaab vertelde mij vervolgens dat uit onderzoek bleek dat er sprake is van een enorme seizoensfluctuatie. In de winter hebben mensen het vaak zwaarder en zo zie je dat mensen met boulimia vaker overgeven, eetbuien hebben en zich ook depressiever voelen. Ditzelfde geldt voor mensen met anorexia en binge eating. Dit heeft te maken met het feit dat er in de zomer maanden zomermaanden veel zonlicht is en dat er in de winter veel minder licht is. Hierdoor ontstaan er ook stemmingswisselingen. Licht heeft invloed op heel veel dingen, op de stoelgang en onder andere ook je eetgedrag. Dus vaker naar buiten gaan is goed voor je!

Wat is volgens u goed voor het herstel vraag ik aan Dick Swaab?

- Cognitieve aanpak, specialistische ondersteuning en familie therapie.
- Licht Therapie (Wandelen in de buitenlucht )
- Voeding (Mindfulness eten)
- Experimenteel: Diepte elektrode (er zijn nog geen gecontroleerde trials -testen- gedaan)
- Experimenteel: Magnetische stimulatie van de prefrontale cortex (er zijn nog geen gecontroleerde trials -testen- gedaan)

Is er een link tussen depressie en eetstoornissen vraag ik aan Dick Swaab? 

Ik had veel last van stemmingswisselingen tijdens mijn eetstoornis vertel ik Dick Swaab. Dat is ook niet gek zegt hij want je vindt overlap met depressie, stemmingswisselingen en eetstoornissen, maar ook met borderline en met vele andere psychiatrische diagnoses. Zo is er ook een bekende link tussen boulimia en alcoholisme. Het gemeenschappelijke is dat je een bepaalde kick nodig hebt om een plezierig gevoel krijgen en dat dat bij sommige mensen niet op de normale manier lukt. Er wordt in normale situaties te weinig dopamine in het beloningssysteem afgegeven om je dat noodzakelijke prettige gevoel te geven. Dus wat doe je dan? Dan ga je op zoek naar gezonde en positieve dingen die dopamine aanmaken! Aha zoals relaxen, normaal sporten, een wandeling maken, schilderen, bungee jumpen en dus niet jezelf destructief behandelen vul ik Dick aan. Ja, zegt Dick: het is belangrijk dat je een interessant en leuk leven heb. Dat maakt de kans dat je terugvalt veel kleiner. Er zullen nog vele dingen gebeuren in je leven die stress en verdriet zullen veroorzaken, waarop het stresshormoon reageert, maar dat betekent niet dat je hoeft terug te vallen in je oude depressie of eetstoornis.

Is een eetstoornis een hersenziekte of een psychische ziekte vraag ik aan Dick Swaab?

In mijn belevenis zijn onze functionerende  hersenen en de psyche, of de geest, hetzelfde. Dat geeft nog steeds weerstand bij sommige  mensen. Ze zeggen: maar we zijn toch meer dan ons brein? We moeten toch ook met ons gevoel naar dingen kijken. Nonsens. Mijn motivatie om het boek “Wij zijn ons brein” te schrijven was dat ik iets aan het taboe over hersenziektes wilde doen. Bovendien staat er heel veel onzin over hersenziektes op internet, daarom heb ik bewust een boek geschreven wat voor het grote publiek gemakkelijk te lezen is.

Sommige mensen zeggen dat we niet leven vanuit ons hoofd, maar vanuit het hart. Is er volgens u een verschil tussen het hart en het hoofd?

Alles ontstaat eigenlijk in het brein en je hart is slechts een pomp die het bloed rondpompt en die wordt ook aangestuurd vanuit het brein. Als we opgewonden zijn wordt ons hart harder aangestuurd om te kunnen vechten of vluchten. Ook de emoties ontstaan in het brein, want als je verdrietig bent dan gaat het autonome zenuwstelsel anders werken en krijg je bijvoorbeeld buikpijn én als je gestrest bent dan krijg je rug- of hoofdpijn.

Heeft u nog een tip voor mensen met eetstoornissen meneer Swaab?

“Schaam je niet! Je komt nu eenmaal ter wereld met bepaalde eigenschappen, mogelijkheden en ook bepaalde beperkingen en kwetsbaarheden. Houd het niet verborgen, want dan krijg je ook niet de steun die je nodig hebt om beter te worden!”

Tot slot wil ik nog een iets van u weten meneer Swaab. Hoe traint u uw hersenen? Maakt u weleens een sudoku spelletje? 

Nee, maar ik doe hersenonderzoek en daar is iedere dag wel iets nieuws in te beleven. Door mijn onderzoek zorg ik voor nieuwe prikkels. Het maken van een sudoko spelletje helpt eerlijk gezegd niet. Je wordt wel beter in Sudoku in de loop van de tijd, maar je wordt er niet slimmer van wat betreft andere functies.

Wat was het meest verbazingwekkende wat u heeft ontdekt tijdens uw onderzoek?

Tijdens het onderzoek wat ik de afgelopen jaren heb mogen doen viel ik van de ene verbazing in de andere. Mensen die hun prima functionerende been wilde laten amputeren, omdat ze het gevoel hadden dat dit been niet bij hun lichaam zou horen. Het lichaamsschema is ook verkeerd tot ontwikkeling gekomen in hun hersenen. Of mensen die geboren waren in het verkeerde geslacht en van geslacht wilde veranderen. Deze mensen bleken om mannelijke structuren in vrouwelijke hersenen te hebben en omgekeerd.

Wat wilt u nog meer doen of ervaren in dit leven?

Ik wil graag nog meer onderzoek doen naar de aller-vroegste veranderingen, op moleculair niveau, voor de ziekte van alzheimer. En we zijn bezig met de moleculaire veranderingen bij depressie en suïcide. Bij suïcide zie je chemische veranderingen in het voorste gedeelte van het brein en dat geeft ideeën over mogelijke behandelingen.